oefomslag

OEF – En djupdykning

Niklas Holm sammanfattar sin relation till tjeckiens grindgala nummero uno!

Jag har varit aktiv in grindcorescenen sedan 2004 då jag börja spela med mitt första grindcore-band Splitter baserat i Stockholm. Vi var ett gäng snorungar i åldrarna 17-20 som dyrkade Nasum i synnerhet och generellt mangel, gärna från Relapse Records, i allmänhet.

2005 bestämde sig tre femtedelar av bandet att besöka en festival i Tjeckien som var dedikerad nästan i sin helhet till grind, något som lät helt overkligt för oss i Sverige där grind var något väldigt obskyrt. Det bussades ner från Stockholm till Prag – en resa som tog 22 timmar där det enda nöjet som fanns var att dricka öl konstant och lyssna på tjeckisk folkmusik i bussens högtalare. Förutom bryskt uppvaknande av tjeckiska gränsvakter med dragna vapen så gick den resan i stort sett smärtfritt. Väl på festivalen blev vi helt paffa. Visst vi hade besökt svenska festivaler som Hultsfred, Augustibuller, Arvika etc men detta var något annat. Ölen var billig, människorna var helt galna och det fanns en stor scen där alla banden spelade och det var alltid fullt framför scenen oavsett klockslag på dygnet. Detta vore drömmen att spela på!

424322_518700698147151_1294448620_n

Väl tillbaka i Sverige så visste vi att vi måste till Obscene Extreme och spela. Curby som driver festivalen hade på den tiden även ett skivbolag som hette Obscene Productions som vi tänkte kunde vara nyckeln in. Vi lyckades övertala den legendariska metalstudion Studion Fredman i Göteborg att spela in oss för pengar under bordet och skickade materialet till Curby som till slut faktiskt ledde till att vi signade på hans bolag. Givetvis ville han då att vi skulle spela på hans festival när vi låg på hans bolag och målet var i hamn.

2006 blev vi alltså bokade till grindcorens mecka. Speltid blev 18:00 på fredagen vilket var prime time. En liten turné bokades tillsammans med ett annat svenskt band vid namn Fromtheashes från Västerås så att vi smidigt kunde ta oss ner till Tjeckien utan allt för långa resor. Det blev inte smidigt men det är en helt annan historia.

Vi anlände till festivalen på torsdagen och var överjävligt peppade. Hela kvällen spenderades med att dricka löjligt billig festivalöl, kolla på band som vi aldrig hade kunnat se i norra europa och försöka nästla oss in i grindgemenskapen i backstageområdet. När det väl var dags att åka till hotellet så kunde vi inte hitta våra tillfälliga live-bassist som hakat på turnén med kort varsel men vi tänkte skitsamma, han får klara sig själv.

Denna bassist var rätt mycket äldre än oss och hade en förkärlek till tjack och starköl. När vi hittade honom dagen efter så visade det sig att han till slut, efter att inte fått på något tjack under hela turnén hade fått tag på lite uppiggande pulver och röjt på hela natten. När han sedan lyckats ta sig till vårt hotell så hade det uppstått en klassisk språkförbistring och han lyckades inte få ut nyckeln till sitt rum i receptionen. Till slut lyckades han dock få en nyckel och han vankade iväg till sitt rum, klädde av sig, lyfte på täcket och skulle lägga sig att sova. Detta tyckte dock inte Japanen som redan låg i sängen var en lika bra idé och det uppstår lite kalabalik. Det visade visade sig att han fått nyckel till det legendariska Japanska goregrind-bandet Bathtub Shitters rum. Östeuropa i ett nötskal. Bassisten gjorde ett försök att försöka korrigera misstaget med den icke engelskatalande personalen i receptionen utan framgång. Till slut hittade han en skrubb där han kunde sno åt sig en kudde och ett täcke och lade sig för att sova i hotellets korridor.

1908087_10153128471218068_7500692778512434621_n

Fredag och det var dagen D. Att säga att vi var nervösa var ett kraftigt understatement. Vi hade hittills mest spelat på fritidsgårdar eller små klubbspelning typ Kafe 44 innan och nu skulle vi upp på en gigantisk scen. Vår sångare Fredde var t o m så nervös att var tvungen att köra en kombinerad tarmtömning samt spya på bajamajan backstage innan vi gick upp på scenen.

Dra åt helvete vilken upplevelse! Att alla band spelar på samma scen gör att tidsschemat är väldigt pressat. Man har fem minuters change over mellan bandet. På dessa fem minuter ska alltså bandet innan plocka undan sina grejer och nästa band ska ordna sin rigg, göra ett soundcheck och bli presenterade av den ständige konferenciern Ada och spela upp eventuellt intro.

30 minuter senare så var spelningen klar. 3000 pers framför scenen, stora moshpits, stagedives i en konstant ström och en kraftig kvot män viftandes med penis på scenkanten. En sjuk upplevelse för att gäng 20-åringar från Sverige.

1923831_20279423067_7799_n

Det låter kaotiskt men ändå otroligt organiserat. Det finns ett scencrew som hjälper till under change over och ett annat crew som ser till att publiken sköter sig på scenen och inte stör musikerna. Utöver det är det fritt fram att dansa på scenkanten, stagediva eller göra vad fan man vill egentligen.

Efter denna upplevelse så har det blivit sju till besök på festivalen varav sex av dem varit gigs med band. Ytterligare två gånger till med Splitter, två gånger med grindcorebandet Afgrund, en gång med det åländska d-taktbandet Tinner som jag spelade med ett par år samt en gång med min förra crustorkester Idiot Ikon.

10275537_736866943026793_3217734420697395256_o

Några anekdoter från dessa år i urval:

2007 spelade vi med Afgrund. För att ta oss till festivalen så gjorde vi en liten turné tillsammans med The Arson Projekt från Oskarhamn. En av kvällarna på festivalen så bestämde sig vår trummis Panu som var runt 17-år gammal, Arson Projects trummis Oscar som var kanske i 20-års åldern samt Sami, trummisen  i finska Rotten Sound som kanske var tio år äldre för att dricka i ikapp. Många (i svenska mått) tokbilliga shots inmundigades och det slutade med att både Panu och Oscar blir dyngraka redan vid 22-tiden och ärligt talat skitjobbiga. Eftersom det är en process att ta sig till hotellet och ingen av oss ville lämna festivalen så bestämde vi oss för att låsa in fyllona i minibussen backstage. Kanske inte så himla smart med tanke på att det kunde ha gått åt helvete. Som tur satt dom sött och sov när vi hämtade dom i slutet av kvällen.

Varje år uppträder ett freak-fetish-kollektiv från Prag på scenen. Vi snackar suspension, freak show, BDSM och liknande. Rätt ofta händer det att showen fortsätter i backstagebaren. Fler än en gång har jag sprungit på sexakter på barborden, BDSM-action och allmänt freakery. Som svensk blir man lite chockad första gången men detta är inget som det höjs några ögonbryn över på Obscene Extreme.

415980_10150981523833068_2094903816_o

Ett annat minne är när jag och min nuvarande fru sitter och avnjuter en öl mitt på dagen på området och förbi går en naken man med en majskolv uppkörd i röven. Precis framför oss så ramlar nämnda majskolv ut på marken. Han stannar, trycker metodiskt tillbaka kolven i anus och går vidare som att inget hade hänt. Jag är van men min fru undrade nog där och då vart fan vi hade hamnat egentligen.

Även värt att nämna är också Kinder Grinder. Det finns nämligen ett dagis på festivalen där föräldrar kan lämna in sina barn medans de själva njuter av festivalen. Aktiveter på den barnpassningen är t ex tatuering på frukt, Stagedivingskola och ansiktsmålning. Jag blev lagom paff när jag stod backstage vid sidan om scenen och ser en kraftigt byggd man klädd som en katolsk nunna med multipla ansiktspiercingar komma med ett gäng barn i släptåg. En efter en leder han upp dem på scenen och skickar iväg dem att stagediva ner i publiken. Detta samtidigt som valfritt porngrindband kör sitt set. Bara i Östeuropa!

Kott

För att summera upplevelsen Obscene Extreme Festival. Det svårt att greppa en festival som denna när man kommer från norra Europa. Ölen är prissatt efter östeuropeiskt index. Festivalbesökarna försöker att bräcka varandra i bisarra utklädnader, exhibitionism och alkoholintag. Alltid mängder av folk framför scenen oavsett tid och är spelschemat ändå från ca 10:00 på förmiddagen till 03:00 på natten. Det serveras bara vegetarisk och vegansk mat på området då arrangören Curby själv är vegan straight edge. Festivalen i sig lockar ungefär 5000-6000 personer varje trots denna smala musikgenre. Folk åker från hela världen för att besöka denna grindcorens Mecka. Jag har träffat flertalet vänner för livet tack vare denna festival.

//Niklas Holm

Splitter Live at Obscene Extreme 2008 – https://www.youtube.com/watch?v=oDZw-RJuhKk